ALLES STROOMT
︎︎︎ 25.08 - 24.10.2022
Martin Belou, Paulien Föllings, Philip Janssens, Camille Le Meur, Sarah Margnetti, Marina Pinsky



In zes lege winkeletalages verspreid over het centrum van Kortrijk tonen zes internationale kunstenaars (Martin Belou, Paulien Föllings, Philip Janssens, Camille Le Meur, Sarah Margnetti en Marina Pinsky) elk een installatie die ze voor deze tentoonstelling hebben gemaakt, begeleid door een podcast met fragmenten van gesprekken met de kunstenaars en een soundtrack die gecomponeerd door Laura Huysmans, Mattias De Craene en Maya Dhondt.





NL/ EN      Onze werkelijkheid stroomt en is voortdurend in beweging, we worden ermee geconfronteerd en veranderen mee. Panta rhei. πάντα ῥεῖ . ALLES STROOMT. In het afgelopen jaar werd het wandelen herontdekt. Met de sluiting van bars en restaurants, zagen we onze steden in een ander licht. Wandelen werd een doel op zich, een zintuiglijke ervaring. We namen de tijd om stil te staan en anders naar onze omgeving te kijken. We staan op dit moment in vele opzichten op een kantelpunt en zijn onderhevig aan toevalligheden, maar kunnen kiezen hoe we ermee omgaan en of we de tijd zullen blijven nemen om te wandelen.


            Met ALLES STROOMT wil ELDERS het momentum dat wandelen het afgelopen jaar heeft gekend vasthouden, maar dan in een stad die weer openbloeit en ademt. ALLES STROOMT is een stadswandeling en tentoonstelling geleid door de stroom van muziek die de bezoeker vraagt om als een 'flaneur' door de Kortrijkse straten te wandelen, met een open houding voor de schoonheid van het toeval. In zes lege winkeletalages verspreid over het centrum van Kortrijk tonen zes internationale kunstenaars: Martin Belou (Frankrijk, 1986), Paulien Föllings (Nederland, 1984), Philip Janssens (België, 1980), Camille Le Meur (Frankrijk, 1997), Sarah Margnetti (Zwitserland, 1983) en Marina Pinsky (Rusland, 1986), elk een installatie die ze specifiek voor ALLES STROOMT hebben gemaakt.
    

            De lege winkeletalages worden door de kunstwerken geactiveerd als symbool voor de heropleving van de stad. De kunstwerken zullen in de loop van ALLES STROOMT evolueren en veranderen, deze transformatie zal ervoor zorgen dat de ervaring van de tentoonstelling in constante evolutie zal zijn, niet alleen door onze eigen gemoedstoestand, de weersomstandigheden of andere externe factoren, maar ook door de verandering die intrinsiek is aan de kunstwerken. Door hun plaatsing in verlichte etalages, worden ze zo mee onderdeel van het stadsgezicht, steeds in verandering, doorlopend toegankelijk.




            De bezoeker wordt begeleid door een podcast met fragmenten van gesprekken met de kunstenaars en een soundtrack die ter gelegenheid van ALLES STROOMT werd gecomponeerd door een trio muzikanten: Laura Huysmans, Mattias De Craene en Maya Dhondt. De podcast kan hier beluisterd worden, waarna de stroom van de muziek en de reflecties van de kunstenaars de bezoeker langs de verschillende locaties leidt. Door de isolatie van stadsgeluiden wordt de visuele ervaring versterkt en het ritme van de wandeling aangegeven.


            Verder is het aan de bezoeker om zijn verbeelding te laten werken. Wandelen is een noodzakelijke handeling, die we zelf met betekenis laden en die ruimte geeft aan onze verbeelding en cultuur. De verschillende knooppunten, etalages, dienen als een Dérivé, door Debord beschreven als een interventie in de mentale ruimte van de stad. Een wandeling die niet logisch of doelgericht is maar die nieuwe plekken van de stad toont en op nieuwe ideeën brengt. We hopen dat de bezoeker met een verstrooide aandacht alles kan opnemen wat zijn pad kruist, omringd door de anonieme mensenmassa. Idealiter legt men de route meerdere keren af en zullen er telkens andere dingen opvallen in de Kortrijkse binnenstad maar ook in de kunstwerken die getoond worden.


Laure Decock (curator)


Met dank aan muziekcentrum TRACK voor de residentie en productie van de muziek voor de podcast, Hélène Depondt voor de kunstenaarsresidentie en Constance Hautier voor het afnemen van de interviews met de kunstenaars. Verder willen we ook de Stad Kortrijk, Ambassade van Nederland in België, Vidisquare en Omer Vanderghinste danken voor hun genereuze steun, alsook Marc Vandecandelaere, Julie Verduyn, Patrica De Wit en Leopold Dekeyser voor het ter beschikking stellen van de panden.