INLAND EMPIRE, David Lynch. / Installation views of CORRIDOR, Pictures by Dieter Van Caneghem.︎︎︎ 22.06.2023 - 19:45u

David Lynch - INLAND EMPIRE
Budascoop, Kapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk

NL/ ENG       In het kader van CORRIDOR organiseert Elders samen met Kunstencentrum BUDA een vertoning van de pas uitgebrachte 4K restauratie van INLAND EMPIRE, het bevreemdende meesterwerk van David Lynch. Werkelijkheid en fictie, verleden en toekomst verweven zich in deze vierdimensionele puzzel waarin een Hollywood actrice via het script dat ze vertolkt verdwaalt in haar onderbewustzijn en de filmsets.Deze film werd opgenomen met een digitale camera, volledig onafhankelijk geproduceerd en oorspronkelijk uitgebracht in 2006 wat de bioscoop ervaring van deze nieuwe restauratie extra de moeite maakt. Deze Engelstalige versie wordt vertoond zonder ondertitels.

KOOP TICKETS︎︎︎︎︎︎ 19.04.2023 - 19:00u

David Claerbout - The Silence of the Lens
Concertstudio, Conservatoriumplein 1, 8500 Kortrijk

NL/ ENG       ELDERS ontvangt David Claerbout (°1969, Kortrijk) voor een lezing over zijn kunstenaars praktijk op 19 April. Zijn werk 'Travel' maakte deel uit van onze laatste tentoonstelling CORRIDOR. David Claerbout woont en werkt in Antwerpen en Berlijn. Hij is bekend voor zijn video-installaties, die hij wereldwijd tentoonstelt. We hopen jullie te zien op onze allereerste Art Talk en gezellige drink in de concertstudio. De deuren openen om 19u en de lezing gaat van start om 20u stipt. De voertaal van deze lezing is Nederlands. De lezing is gratis met mogelijkheid voor een vrije bijdrage.CORRIDOR

︎︎︎
26.11.2022 - 08.01.2023

Jan Persijnstraat 1, 8500 Kortrijk
Elke dag open tussen 14-18u vanaf 2 januari tot finissage weekend 7-8 januari.
NOCTURNE op vrijdag 6 januari tot 22u.

NL/ ENG       CORRIDOR is de tweede tentoonstelling van ELDERS. Door het brengen van hedendaagse installaties met een immersief karakter creëert dit project een parallel universum dat een ontsnapping biedt aan onze dagelijkse realiteit, maar er tegelijkertijd onverwachte perspectieven op opent. Met kunstwerken van Darren Bader, Julie Béna, David Claerbout, Antoinette d’Ansembourg, Simon Lehner, Laure Prouvost, Janne Schimmel en Marianna SimnettELDERS nodigt de toeschouwer uit verschillende werelden te ervaren. We stellen hiermee niet alleen onze perceptie in vraag te stellen maar ook de manier waarop we omgaan met ons dagelijks bestaan in zeer uiteenlopende realiteiten, media en platforms. Een reeks hedendaagse technologische media zoals video, augmented reality en interactieve installaties wordt ingezet om de poorten naar verschillende dimensies te openen. Betoverende melodieën, ritmisch gefluister en buitenaardse, bijna magische personages lokken de bezoeker naar het multiversum van CORRIDOR.

Via de corridor, gesymboliseerd door een architecturale ingreep door 51N4E en LEAGUE, betreedt de bezoeker de tentoonstelling en ontdekt hij een afgelegen tuin in het hart van de stad. Verborgen van de afleiding en het lawaai van de buitenwereld, met centraal een historisch en vervallen gebouw overwoekerd door planten. Op deze unieke locatie in het centrum van Kortrijk wordt de ervaring versterkt door een interdimensionale winterbar, een plaats voor uitwisseling en interactie die de toegangspoort vormt naar de verschillende werelden van de tentoonstelling.

Aangekomen bij de drempel verschijnt bij de ingang een synthetische sirene die ons met fluit klanken bezweert en ons in de corridor lokt. De constante en meeslepende muziek en bewegende beelden worden gecreëerd door datasets van Marianna Simnett vermomd als mythologisch figuur, die werden gevoed in een model van kunstmatige intelligentie.

Als we de lichten in de gang volgen, stuiten we op een scène van Simon Lehner, die de hedendaagse constructies van identiteit in vraag stelt en een synthese creëert tussen zijn eigen input en door algoritmen en 3D-printing gegenereerde patronen. Door een deur aan de andere kant ontdekken we een speelhal waar het werk van Janne Schimmel fungeert als een interface tussen deze wereld en de virtuele realiteit van computerspelen. De bezoeker wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het spel en als protagonist door deze geprogrammeerde wereld te lopen. Door digitaal geconstrueerde creaties binnen te smokkelen in wat wij als onze echte wereld ervaren via de schermen van onze smartphones door middel van Augmented Reality, voegt Darren Bader een ongrijpbare laag toe aan de hele tentoonstelling.

We betreden de verborgen tuin waar gloeiende lichtjes zichtbaar zijn in een verlaten huis. Het skelet van een caravan bewoond de eerste ruimte, waar Julie Béna zich presenteert in een merkwaardige clowneske vermomming. Op de grens van horror en komedie groeien haar fictieve personages naar catharsis, reiniging en versterking. Via de gang en de zwarte gordijnen betreden we de geheime flora van Laure Prouvost, die als hongerige insecten in het onderbewustzijn graaft, verleid door de hypnotiserende fluisteringen. De warme gloed stimuleert het schouwspel tot een brandend hoogtepunt.

Als we de trap opgaan naar de eerste verdieping, vinden we een vreemd stel gemuteerde organismen die groeien in een vervallen ruimte. Ze reageren op onze aanwezigheid, maar aanvankelijk is het onduidelijk of ze vijandig of vriendelijk zijn. Deze biotoop evolueerde ter plaatse door het onderzoek van Antoinette d'Ansembourg, die de voedingsbodem vormde voor een sculpturaal miniatuur bos. Terug in het onbekende, worden we geconfronteerd met de laatste zwarte sluier. Als we deze leegte betreden, komen we in een wereld van comfort en gelukzaligheid. We reizen door ongerepte landschappen van natuurlijke schoonheid. David Claerbout vervaagt de grenzen van wat wij als werkelijkheid beschouwen, en met hoge definitie animatietechniek bevraagt hij de essentie van het bestaan. Van een afstand schijnbaar specifiek, maar van binnenuit allesomvattend. 

Als geheel biedt CORRIDOR zijn bezoekers een fenomenologische reis langs fysieke verschijningen, de droomwereld van het onderbewuste en nieuwe facetten van sociale interactie, waarbij we aan het eind van de tunnel zowel onszelf als elkaar tegenkomen. 


Gecureerd door ELDERSMet dank aan Alaska AccountingAllaert Alluminium, Buda Arts centre, BROOKLYN brands and pants  Buda Arts centre, Bureau Cnockaert Urban Ingeneering, Centrimo, Floram PlantendesignLeiedal, Sileghem & Partners, Stad Kortrijk, OMER VanderghinsteVidisquare, Wever & Ducré and Wienerberger. 

Project ondersteund door Flanders State of The Arts.

Installation views of CORRIDOR. Pictures by Dieter Van Caneghem.