PHENOMENA
︎︎︎ 03.03.2024 - 07.04.2024

Isabelle Andriessen, Annabelle Binnerts, Aline Bouvy, Jim Campers, Max Hooper Schneider, Barbara Leclercq, Xavier Mary, Stijn ter Braak, Jenkin van Zyl

Boerderijstraat 69A, 8500 Kortrijk
Open vrijdag tot zondag van 14 tot 18u
Open Friday to Sunday between 2 and 6 pm





(NL)


Publiek programma

Filmvoorstelling Apocalypse Now
Donderdag 04.04, 19:45h
ism Kunstencentrum BUDA
Budascoop, Kapucijnenstraat 10, Kortrijk


Design Talks & Drinks
Donderdag 28.03, 19h
Lezing door Xavier Mary
in samenwerking met Designregio

Lezing Isabelle Andriessen
Zondag 24.03, 15h

Memento Woord Festival
Vrijdag 15.03 - zondag 17.03, 14-18h

(EN)

Public programme

Film screening Apocalypse Now
Thursday 04.04, 19:45 pm
Collaboration with BUDA Arts CentreBudascoop, Kapucijnenstraat 10, Kortrijk


Design Talks & Drinks
Thursday 28.03, 7 pm
Lecture by Xavier Mary
in collaboration with Designregio

Lecture Isabelle Andriessen
Sunday 24.03, 3 pm

Memento Woord Festival
Friday 15.03 - Sunday 17-03, 2-6 pm



PHENOMENA, installation shots by Dieter Van Caneghem


(NL)


PHENOMENA is de derde tentoonstelling gecureerd door ELDERS. Als achtergrond fungeert het verlaten schoolgebouw van Stella Maris, opgericht in 1911, die voor deze gelegenheid voor het laatst te bezoeken is voor de ontwikkeling als residentieel vastgoed. Het collectief nodigde een selectie internationale kunstenaars uit, waarvan vier voor het eerst werk tonen in België. Een cyclus van immersieve installaties nodigt toeschouwers uit op een expeditie door de verborgen lagen van het gebouw.

ELDERS zet de oorspronkelijke functie van de locatie verder als ruimte waar wereldbeelden vormgegeven werden, met een stimulerende ervaring die de complexiteit van perceptie en realiteit verkent. PHENOMENA onderzoekt diverse alternatieve perspectieven, variërend van transhumanistische toekomstbeelden en ongrijpbare fysische principes tot onwaarschijnlijke droomwerelden. Raadselachtige ervaringen roepen naast vraagstukken over materie en werkelijkheid ook onderliggende beschouwingen over de eigen waarneming en relativiteit op. Ze tonen aan dat wat de mens als werkelijkheid beschouwt eigenlijk voor een groot deel mentale constructies zijn, waarbij de ultieme realiteit ongrijpbaar blijft.

ELDERS werd opgericht in 2021 met als hoofddoel het organiseren van tentoonstellingen in de regio van Kortrijk. Door het nomadische aspect verhuizen de projecten telkens naar aangepaste locaties. Huidige leden zijn Joke Anckaert, Joachim Coucke, Gilles Dedecker, Hélène Depondt, Petrus Paklons, Koen Titeca en Dieter Van Caneghem. Medewerking voor PHENOMENA van onze stagiair Zoë Dejonghe en vrijwilligers, Joke Verbeke, Marie-Amélie Cnockaert, Ann Grymonprey, Lieve Grymonprey, Timothée Stroebel, Christophe Devlies, Marie-Hélène Van Quickenborne en zij die anoniem wensen te blijven

PHENOMENA wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid, Stad Kortrijk en de Nederlandse Ambassade in België.

Met dank aan Designregio, ION, Kunstencentrum BUDA, ntgrate, Pauwels, Puckolo and St. Bernardus voor hun steun.

(EN)

PHENOMENA is the third exhibition curated by ELDERS. The abandoned school building of Stella Maris that forms the backdrop was erected in 1911, and can be visited for the last time on this occasion before its conversion into residential real estate. The collective invited a selection of international artists, four of which present their work for the first time in Belgium. Through a cycle of immersive installations, they invite the spectators on an expedition through the hidden layers of the building.

ELDERS continues the site’s original function as a space where the worldviews were shaped, with a stimulating experience that explores the complexity of perception and corporeality. PHENOMENA explores various alternative perspectives, ranging from transhumanistic futures and elusive physical principles to improbable dream worlds. Enigmatic experiences evoke questions of matter and existence, in addition to underlying reflections on our own perception and relativity. They indicate that what we consider as reality are actually for a large part constructions of our own minds, making the ultimate
reality intangible.

ELDERS was founded in 2021 with the main goal of organizing exhibitions in the region of Kortrijk. Due to the nomadic aspect, the projects move to adapted locations each time. Current members are Joke Anckaert, Joachim Coucke, Gilles Dedecker, Hélène Depondt, Petrus Paklons, Koen Titeca and Dieter Van Caneghem. Collaboration on PHENOMENA by our intern Zoë Dejonghe and volunteers, Joke Verbeke, Marie-Amélie Cnockaert, Ann Grymonprey, Lieve Grymonprey, Timothée Stroebel, Christophe Devlies, Marie-Hélène Van Quickenborne and those who wish to remain anonymous.

PHENOMENA is supported by the Flemish Government, the City of Kortrijk and the Dutch Embassy in Belgium.

Thanks to Designregio, ION, Kunstencentrum BUDA, ntgrate, Pauwels, Puckolo and St. Bernardus for their generous support.



Xavier Mary, MX ចម្លាក់


PHENOMENA 0.1
︎︎︎ 20.10 - 05.11.2023

Xavier Mary, Simon Hampikian, Yara Veloso, Nicolas Zanoni, Curator Machine


Patria, Grote Markt 19, 8500 Kortrijk




(NL)

Elders en Designregio Kortrijk slaan de handen in elkaar voor een gezamenlijke presentatie tijdens Wonder en Kortrijk Art Weekend met als titel Phenomena.  Drie weekends lang tonen de drie designers in residence Simon Hampikian, Yara Veloso en Nicolas Zanoni de resultaten van hun twee maand lange verblijf in Kortrijk onder begeleiding van Designregio Kortrijk en Elders.

Elders presenteert ook de video MX ចម្លាក់ (MX Sculpture) van Xavier Mary, en de Curator Machine (met werken van Adem Elahel, Anonymous critique, Collective Unconscious 3D, Janne Schimmel, Loulou João and Walter Wathieu) als prelude op Phenomena, een groepstentoonstelling die zal plaatsvinden in het voorjaar van 2024 op een unieke in Kortrijk.

Welkom in de Patria op de Grote Markt van Kortrijk tijdens Wonder telkens op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 tot 18:00. Tijdens de eerste editie van Kortrijk Art Weekend zijn wij langer open en fungeert de Patria als infopunt voor Kortrijk Art Weekend.

Wonder: www.wonderkortrijk.be

Kortrijk Art Weekend:
Vrijdag 27.10: 16:00-21:00
Zaterdag 28.10: 11:00-21:00
Zondag 29.10: 11:00-18:00

Meer info op www.kortrijkart.be




Xavier Mary, MX ចម្លាក់, 2019

Ultra-Widescreen kleurenvideo met dolby surround 11'35''

Director of photography / Calibrator: Florian Berutti
Technisch directeur / Drone piloot: Arnaud Eubelen
Montage: Léo Parmentier
Muziek : Emptysey
Geluidsbewerking: Pierre Dozin
Hoofd decor: Laura Hinzen
Logistieke ondersteuning: Cambodia Film Commission
Productie: BPS22 met ondersteuning van Wallonie Bruxelles International


MX ចម្លាក is een documentaire film. De film draait om het maken van een sculptuur: een "MX" (initialen van de kunstenaars in omgekeerde volgorde), gemaakt van een blok zandsteen uit de berg Phnom Kulen. Het beeld wordt gemaakt in het beeldhouwdorp Kampong Thom. De steenhouwers beeldhouwen daar het blok, van zonsopgang tot zonsondergang. MX ចម្លាក់ wordt dan vervoerd op een vlot, over de lengte van de rivier de Tatai, om vervolgens voor altijd geplaatst te worden op een geheime locatie in de jungle van het Kardemomgebergte.

De film is voor de eerste maal te zien sinds deze werd geproduceerd voor zijn solo tentoonstelling MX Temple in BPS22 Charleroi in 2019, en wordt bovendien voor deze presentatie in primeur voor de eerste maal als 4K projectie vertoond.


Curator Machine

Verkoopautomaat met kunstedities, 2023


Een concept van Bjornus Van der Borght. Met werken van: Adem Elahel, Anonieme kritiek, Collective Unconscious 3D, Janne Schimmel, Loulou João en Walter Wathieu.


Voor de duur van Wonder en Kortrijk ArtWeekend is Curator Machine te gast in Patria for Phenomena. Bjornus schrijft over het project: De kunstwerken worden opzettelijk blind te koop aangeboden door Curator Machine, als symbool voor de dominantie van een dictatoriaal systeem. De kunstenaars infiltreren doelbewust in dit heimelijke mechanisme door kunstwerken te produceren die zich slim voordoen als producten. Met behulp van nieuwe media-instrumenten brengen ze een dialoog op gang die de aanwezigheid van bedrijfsdictatuur in onze online cultuur onderzoekt. Curator Machine, dat opereert als een non-profit entiteit, wijst een eigen budget toe om deze collectieve inspanning te ondersteunen en infiltreert op een effectieve manier een consumentgerichte context met artistieke interventies.

De eerste versie bevatte werk van 17 kunstenaars die gevraagd werden een 3D object te printen in 10 exemplaren elk, en was in 2022 te zien in de inkomhal van S.M.A.K. Gent. Voor deze tweede editie die deze zomer gepresenteerd werd in Kunsthal Gent werden zes mediakunstenaars geselecteerd die actief zijn binnen de nieuwe mediakunsten in België. Zij ontwierpen 3D-kunstwerken, elk gelimiteerd tot 18 stuks per kunstenaar.

Curator Machine komt voort uit het curatoriële onderzoeksproject C U R A T O R. Artist-run tentoonstellingen worden hierbij ontwikkeld tot een samenwerkingsproject: Curator Machine. Je koopt een werk voor 50 euro, waarvan 70 procent naar de kunstenaar gaat. Curator Machine zorgt voor de volledige productie, deze bedraagt per module 42 euro. Het project is dus non-profit. Het publiek wordt aangemoedigd om te investeren in een origineel kunstwerk tegen een democratische prijs. Je kunt het zien als een hack in de openbare ruimte, waarbij de consument wordt geïnspireerd in plaats van uitgebuit.


Curator Machine werd mogelijk gemaakt door de steun van Stad Gent. 3D product design ontwikkeling en productie ondersteuning door Elias Heuninck, Formlab Gent en 3D printen door Arne Cattoir van 3D4ALL.BE. In samenwerking met kunstenaar Jerry Galle.

PHENOMENA 0.1 wordt ondersteund door de Vlaamse Overheid, Stad Kortrijk en de Nederlandse Ambassade in België.


(EN)

Elders and Designregio Kortrijk are joining forces for a joint presentation during Wonder and Kortrijk Art Weekend entitled Phenomena. For three weekends, the three designers in residence Simon Hampikian, Yara Veloso and Nicolas Zanoni will show the results of their two-month stay in Kortrijk under the guidance of Designregio Kortrijk and Elders.

Elders also presents the video MX ចម្លាក់ (MX Sculpture) by Xavier Mary, and the Curator Machine (with artworks by Adem Elahel, Anonymous critique, Collective Unconscious 3D, Janne Schimmel, Loulou João and Walter Wathieu) as a prelude to Phenomena, a group exhibition that will take place in spring 2024 at a unique location in Kortrijk.

Welcome to the Patria on Kortrijk's Grote Markt during Wonder every Thursday, Friday, Saturday and Sunday from 11:00 to 18:00. During the first edition of Kortrijk Art Weekend, we will have prolonged opeing hours and the Patria will function as an information point for the first edition of Kortrijk Art Weekend.

Wonder: www.wonderkortrijk.be

Kortrijk Art Weekend:
Friday 27.10: 16:00-21:00
Saturday 28.10: 11:00-21:00
Sunday 29.10: 11:00-18:00


Meer info op www.kortrijkart.be




Xavier Mary, MX ចម្លាក់, 2019


Ultra-Widescreen color video with dolby surround 11’35’’


Director of photography / Calibrator: Florian Berutti
Technical director / Drone pilot : Arnaud Eubelen
Montage: Léo Parmentier
Music : Emptysey
Sound editing: Pierre Dozin
Chief decor: Laura Hinzen
Logistic support: Cambodia Film Commission
Production: BPS22 with support of Wallonie Bruxelles International


MX ចម្លាក is a documentary film. The film revolves around the creation of a sculpture: an “MX” (initials of the artists in reverse order), made from a block of sandstone from the mountain of Phnom Kulen. The sculpture is made in the sculptor village of Kampong Thom. The stone cutters sculpt there and carve the block, from sunrise to sunset. MX ចម្លាក់ is then transported on a raft, along the length of the River Tatai, to then be placed forever in a secret place in the jungle of the Cardamom mountains.


The film is being shown for the first time since it was produced for his solo exhibition MX Temple at BPS22 Charleroi in 2019, and is also being shown as a 4K projection for the first time in this presentation.



Curator Machine


Vending machine containing art editions, 2023


A concept by Bjornus Van der Borght. With works by: Adem Elahel, Anonymous critique, Collective Unconscious 3D, Janne Schimmel, Loulou João and Walter Wathieu

For the duration of Wonder and Kortrijk ArtWeekend, the Curator Machine will be a guest in the Patria for Phenomena. Bjornus writes about the project: The artworks are intentionally presented for sale by Curator Machine in a blind manner, symbolizing the dominance of a dictatorial system. The artists purposefully infiltrate this covert mechanism by producing artworks that cleverly masquerade as products. Utilizing new media tools, they initiate a dialogue that examines the presence of corporate dictatorship within our online culture.
Curator Machine, operating as a non-profit entity, allocates its own budget to support this collective effort, effectively infiltrating a consumer-oriented context with artistic interventions.

The first version featured work by 17 artists who were asked to print a 3D object in 10 copies each, and was on display in the entrance hall of S.M.A.K. Ghent in 2022. For this second edition which was presented earlier at Kunsthal Gent this summer, six media artists active within the new media arts in Belgium were selected. They designed 3D artworks, each limited to 18 pieces per artist.

Curator Machine stems from the curatorial research project, C U R A T O R. Artist-run exhibitions are hereby developed into a cooperative project: Curator Machine. You purchase a work for 50 euros, 70 percent of which goes to the artist. Curator Machine provides the full production this per module is at 42 euros. Thus, the project is nonprofit. The public is encouraged to invest in an original work of art at a democratic price. You can think of it as a public space hack, where the consumer is inspired rather than exploited.

Curator Machine was made possible by the support of City of Ghent. 3D product design development and production support by Elias Heuninck, Formlab Gent and 3D printing by Arne Cattoir of 3D4ALL.BE. In collaboration with artist Jerry Galle.

PHENOMENA is supported by the Flemish Government, the City of Kortrijk and the Dutch Embassy in Belgium.




Exhibition Views Phenomena 0.1 / Photography by Dieter Van Caneghem






CORRIDOR
︎︎︎
26.11.2022 - 08.01.2023

Darren Bader, Julie Béna, David Claerbout, Antoinette d’Ansembourg, Simon Lehner, Laure Prouvost, Janne Schimmel en Marianna Simnett

Jan Persijnstraat 1, 8500 Kortrijk
Elke dag open tussen 14-18u vanaf 2 januari tot finissage weekend 7-8 januari.
NOCTURNE op vrijdag 6 januari tot 22u.





 Installation views of CORRIDOR, Pictures by Dieter Van Caneghem /  INLAND EMPIRE, David Lynch.





NL/ ENG      CORRIDOR is de tweede tentoonstelling van ELDERS. Door het brengen van hedendaagse installaties met een immersief karakter creëert dit project een parallel universum dat een ontsnapping biedt aan onze dagelijkse realiteit, maar er tegelijkertijd onverwachte perspectieven op opent.

ELDERS nodigt de toeschouwer uit verschillende werelden te ervaren. We stellen hiermee niet alleen onze perceptie in vraag te stellen maar ook de manier waarop we omgaan met ons dagelijks bestaan in zeer uiteenlopende realiteiten, media en platforms. Een reeks hedendaagse technologische media zoals video, augmented reality en interactieve installaties wordt ingezet om de poorten naar verschillende dimensies te openen. Betoverende melodieën, ritmisch gefluister en buitenaardse, bijna magische personages lokken de bezoeker naar het multiversum van CORRIDOR.

Via de corridor, gesymboliseerd door een architecturale ingreep door 51N4E en LEAGUE, betreedt de bezoeker de tentoonstelling en ontdekt hij een afgelegen tuin in het hart van de stad. Verborgen van de afleiding en het lawaai van de buitenwereld, met centraal een historisch en vervallen gebouw overwoekerd door planten. Op deze unieke locatie in het centrum van Kortrijk wordt de ervaring versterkt door een interdimensionale winterbar, een plaats voor uitwisseling en interactie die de toegangspoort vormt naar de verschillende werelden van de tentoonstelling.

Aangekomen bij de drempel verschijnt bij de ingang een synthetische sirene die ons met fluit klanken bezweert en ons in de corridor lokt. De constante en meeslepende muziek en bewegende beelden worden gecreëerd door datasets van Marianna Simnett vermomd als mythologisch figuur, die werden gevoed in een model van kunstmatige intelligentie.

Als we de lichten in de gang volgen, stuiten we op een scène van Simon Lehner, die de hedendaagse constructies van identiteit in vraag stelt en een synthese creëert tussen zijn eigen input en door algoritmen en 3D-printing gegenereerde patronen. Door een deur aan de andere kant ontdekken we een speelhal waar het werk van Janne Schimmel fungeert als een interface tussen deze wereld en de virtuele realiteit van computerspelen. De bezoeker wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het spel en als protagonist door deze geprogrammeerde wereld te lopen. Door digitaal geconstrueerde creaties binnen te smokkelen in wat wij als onze echte wereld ervaren via de schermen van onze smartphones door middel van Augmented Reality, voegt Darren Bader een ongrijpbare laag toe aan de hele tentoonstelling.

We betreden de verborgen tuin waar gloeiende lichtjes zichtbaar zijn in een verlaten huis. Het skelet van een caravan bewoond de eerste ruimte, waar Julie Béna zich presenteert in een merkwaardige clowneske vermomming. Op de grens van horror en komedie groeien haar fictieve personages naar catharsis, reiniging en versterking. Via de gang en de zwarte gordijnen betreden we de geheime flora van Laure Prouvost, die als hongerige insecten in het onderbewustzijn graaft, verleid door de hypnotiserende fluisteringen. De warme gloed stimuleert het schouwspel tot een brandend hoogtepunt.

Als we de trap opgaan naar de eerste verdieping, vinden we een vreemd stel gemuteerde organismen die groeien in een vervallen ruimte. Ze reageren op onze aanwezigheid, maar aanvankelijk is het onduidelijk of ze vijandig of vriendelijk zijn. Deze biotoop evolueerde ter plaatse door het onderzoek van Antoinette d'Ansembourg, die de voedingsbodem vormde voor een sculpturaal miniatuur bos. Terug in het onbekende, worden we geconfronteerd met de laatste zwarte sluier. Als we deze leegte betreden, komen we in een wereld van comfort en gelukzaligheid. We reizen door ongerepte landschappen van natuurlijke schoonheid. David Claerbout vervaagt de grenzen van wat wij als werkelijkheid beschouwen, en met hoge definitie animatietechniek bevraagt hij de essentie van het bestaan. Van een afstand schijnbaar specifiek, maar van binnenuit allesomvattend. 

Als geheel biedt CORRIDOR zijn bezoekers een fenomenologische reis langs fysieke verschijningen, de droomwereld van het onderbewuste en nieuwe facetten van sociale interactie, waarbij we aan het eind van de tunnel zowel onszelf als elkaar tegenkomen. 

Gecureerd door ELDERS



︎︎︎ 19.04.2023 - 19:00u

David Claerbout - The Silence of the Lens
Concertstudio, Conservatoriumplein 1, 8500 Kortrijk

NL  / ENG      ELDERS ontvangt David Claerbout (°1969, Kortrijk) voor een lezing over zijn kunstenaars praktijk op 19 April. Zijn werk 'Travel' maakte deel uit van onze laatste tentoonstelling CORRIDOR. David Claerbout woont en werkt in Antwerpen en Berlijn. Hij is bekend voor zijn video-installaties, die hij wereldwijd tentoonstelt. We hopen jullie te zien op onze allereerste Art Talk en gezellige drink in de concertstudio. De deuren openen om 19u en de lezing gaat van start om 20u stipt. De voertaal van deze lezing is Nederlands. De lezing is gratis met mogelijkheid voor een vrije bijdrage.


︎︎︎ 22.06.2023 - 19:45u

David Lynch - INLAND EMPIRE
Budascoop, Kapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk

NL  /  
ENG      In het kader van CORRIDOR organiseert Elders samen met Kunstencentrum BUDA een vertoning van de pas uitgebrachte 4K restauratie van INLAND EMPIRE, het bevreemdende meesterwerk van David Lynch. Werkelijkheid en fictie, verleden en toekomst verweven zich in deze vierdimensionele puzzel waarin een Hollywood actrice via het script dat ze vertolkt verdwaalt in haar onderbewustzijn en de filmsets. Deze film werd opgenomen met een digitale camera, volledig onafhankelijk geproduceerd en oorspronkelijk uitgebracht in 2006 wat de bioscoop ervaring van deze nieuwe restauratie extra de moeite maakt. Deze Engelstalige versie wordt vertoond zonder ondertitels.

KOOP TICKETS︎︎︎



Met dank aan Alaska AccountingAllaert Alluminium, Buda Arts centre, BROOKLYN brands and pants  Buda Arts centre, Bureau Cnockaert Urban Ingeneering, Centrimo, Floram PlantendesignLeiedal, Sileghem & Partners, Stad Kortrijk, OMER VanderghinsteVidisquare, Wever & Ducré and Wienerberger. 

Project ondersteund door Flanders State of The Arts.





Installation views of CORRIDOR. Pictures by Dieter Van Caneghem.





Elders




Marina Pinsky



ALLES STROOMT
︎︎︎ 25.08 - 24.10.2021

Martin Belou, Paulien Föllings, Philip Janssens, Camille Le Meur, Sarah Margnetti, Marina Pinsky


Verschilende locaties
Various locations
In zes lege winkeletalages verspreid over het centrum van Kortrijk tonen zes internationale kunstenaars (Martin Belou, Paulien Föllings, Philip Janssens, Camille Le Meur, Sarah Margnetti en Marina Pinsky) elk een installatie die ze voor deze tentoonstelling hebben gemaakt, begeleid door een podcast met fragmenten van gesprekken met de kunstenaars en een soundtrack die gecomponeerd door Laura Huysmans, Mattias De Craene en Maya Dhondt.





NL/ EN    Onze werkelijkheid stroomt en is voortdurend in beweging, we worden ermee geconfronteerd en veranderen mee. Panta rhei. πάντα ῥεῖ . ALLES STROOMT. In het afgelopen jaar werd het wandelen herontdekt. Met de sluiting van bars en restaurants, zagen we onze steden in een ander licht. Wandelen werd een doel op zich, een zintuiglijke ervaring. We namen de tijd om stil te staan en anders naar onze omgeving te kijken. We staan op dit moment in vele opzichten op een kantelpunt en zijn onderhevig aan toevalligheden, maar kunnen kiezen hoe we ermee omgaan en of we de tijd zullen blijven nemen om te wandelen.


            Met ALLES STROOMT wil ELDERS het momentum dat wandelen het afgelopen jaar heeft gekend vasthouden, maar dan in een stad die weer openbloeit en ademt. ALLES STROOMT is een stadswandeling en tentoonstelling geleid door de stroom van muziek die de bezoeker vraagt om als een 'flaneur' door de Kortrijkse straten te wandelen, met een open houding voor de schoonheid van het toeval. In zes lege winkeletalages verspreid over het centrum van Kortrijk tonen zes internationale kunstenaars: Martin Belou (Frankrijk, 1986), Paulien Föllings (Nederland, 1984), Philip Janssens (België, 1980), Camille Le Meur (Frankrijk, 1997), Sarah Margnetti (Zwitserland, 1983) en Marina Pinsky (Rusland, 1986), elk een installatie die ze specifiek voor ALLES STROOMT hebben gemaakt.
   

            De lege winkeletalages worden door de kunstwerken geactiveerd als symbool voor de heropleving van de stad. De kunstwerken zullen in de loop van ALLES STROOMT evolueren en veranderen, deze transformatie zal ervoor zorgen dat de ervaring van de tentoonstelling in constante evolutie zal zijn, niet alleen door onze eigen gemoedstoestand, de weersomstandigheden of andere externe factoren, maar ook door de verandering die intrinsiek is aan de kunstwerken. Door hun plaatsing in verlichte etalages, worden ze zo mee onderdeel van het stadsgezicht, steeds in verandering, doorlopend toegankelijk.




            De bezoeker wordt begeleid door een podcast met fragmenten van gesprekken met de kunstenaars en een soundtrack die ter gelegenheid van ALLES STROOMT werd gecomponeerd door een trio muzikanten: Laura Huysmans, Mattias De Craene en Maya Dhondt. De podcast kan hier beluisterd worden, waarna de stroom van de muziek en de reflecties van de kunstenaars de bezoeker langs de verschillende locaties leidt. Door de isolatie van stadsgeluiden wordt de visuele ervaring versterkt en het ritme van de wandeling aangegeven.


            Verder is het aan de bezoeker om zijn verbeelding te laten werken. Wandelen is een noodzakelijke handeling, die we zelf met betekenis laden en die ruimte geeft aan onze verbeelding en cultuur. De verschillende knooppunten, etalages, dienen als een Dérivé, door Debord beschreven als een interventie in de mentale ruimte van de stad. Een wandeling die niet logisch of doelgericht is maar die nieuwe plekken van de stad toont en op nieuwe ideeën brengt. We hopen dat de bezoeker met een verstrooide aandacht alles kan opnemen wat zijn pad kruist, omringd door de anonieme mensenmassa. Idealiter legt men de route meerdere keren af en zullen er telkens andere dingen opvallen in de Kortrijkse binnenstad maar ook in de kunstwerken die getoond worden.


Laure Decock (curator)


Met dank aan muziekcentrum TRACK voor de residentie en productie van de muziek voor de podcast, Hélène Depondt voor de kunstenaarsresidentie en Constance Hautier voor het afnemen van de interviews met de kunstenaars. Verder willen we ook de Stad Kortrijk, Ambassade van Nederland in België, Fotorama, Vidisquare en Omer Vanderghinste danken voor hun genereuze steun, alsook Marc Vandecandelaere, Julie Verduyn, Patrica De Wit en Leopold Dekeyser voor het ter beschikking stellen van de panden.